Zoals een foto jouw uiterlijk laat zien, zo laat een tekening jouw innerlijk zien. Jouw gevoel, dat wat je bezig houdt. Als het gaat om praten over deze gevoelens en ervaringen vinden kinderen dat vaak moeilijk. Het is dan zo mooi dat ze juist in een tekening zo mededeelzaam zijn, door de beeldtaal. Ik heb geleerd die beeldtaal te vertalen.
Ordenen
Tijdens de tekentherapie probeer ik samen met het kind die innerlijke beelden te ordenen, te onderscheiden, te gebruiken of een plekje te geven. De tekenopdracht tijdens de therapie is specifiek afgestemd op de hulpvraag van het kind en sluit aan bij de ontwikkeling van het kind.
Actief
Het denken, willen en voelen probeer ik bij elke sessie aan te spreken. Tekenen en schilderen zijn tegelijkertijd bewegingsactiviteiten. Door actief bezig te zijn en de beweging te ervaren, te voelen helpt dit het kind ook om uit de verstarring van een gevoel te komen.
Kindertekentherapie is gericht op kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Werkwijze
Intakegesprek met ouders en / of kind. Altijd 1 keer tekenen.
Hulpvraag opstellen n.a.v de tekening, bekijken of tekentherapie aansluit bij de behoeftes van het kind. Na het opstellen van de hulpvraag van het kind volgen sessies van ongeveer een uur. Gebruikelijk zijn 6-8 sessies.
Ik werk altijd 1 op 1 tijdens de therapie.
Ook kan het zinvol zijn om als ouder/verzorger samen met het kind te tekenen.
Bij tekentherapie gaat het er niet om of je goed kunt tekenen.
Ook met een simpele tekening, krassen of kleurvlakken kan al heel veel duidelijk worden.