Een lino afdruk heeft bijna iedereen wel een keer gemaakt op school. Wie herinnert zich niet het linoleum, de guts, het uitschieten en ‘oeps’ een snee in je vinger.
Het is een mooie, toegankelijke techniek. waarbij je meerdere afdrukken kunt maken.
ZEEFDRUK
Bij zeefdruk wordt de inkt met een rakel door het zeefdrukraam op het papier gedrukt. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de inkt op de juiste plekken door het zeefdrukraam komt. Voor elke kleur is daarom een apart zeefdrukraam nodig.
DROGE NAALD
Met een harde pen, spijker, dikke naald, kras ik een tekening in het metalen plaatje.
Het lijkt op graveren, maar er wordt geen metaal weggestoken, maar gekrast.
De hele plaat wordt met inkt bedekt, daarna schoon geveegd; de inkt blijft in de diep liggende groef liggen (net als bij etsen) en kan afgedrukt worden.
Deze techniek kan ook goed op een plexiglas plaatje toegepast worden, voordeel is dan dat de afbeelding die ik wil maken a.h.w ‘overgetrokken’ kan worden.
….en ook bij deze techniek –> de afdruk is in spiegelbeeld.
Met karton of papier maak ik a.h.w een stempel waarmee ik af kan drukken.
Structuur van het papier
Bij de piramides zijn de verschillende structuren goed te zien. Ik heb hier gebruik gemaakt van ribbelkarton, plakband, structuur behang.
Scheuren en knippen
Hier is ook goed het verschil tussen scheuren en knippen te zien. In een gescheurde rand gaat meer drukinkt zitten, wat een mooi effect geeft bij het afdrukken.
Dé plek om creatief bezig te zijn. Alleen of samen, voor jong en oud.
Lessen en Workshops
In de lessen leg ik vooral de nadruk op het plezier in tekenen en schilderen. Het proces er mee bezig te zijn en te ontdekken wat je allemaal kunt, zowel bij kinderen als volwassenen.
Bij kartondruk maak ik als het ware een ‘stempel’ van papier. Hierbij is de structuur van het papier belangrijk. Papier met een ribbel zal een ribbel patroon geven tijdens het afdrukken.
afdrukken
Nadat de afbeelding klaar is en alles goed is vastgeplakt, wordt de hele plaat bedekt met drukinkt. Voor de eerste druk gebruik ik vaak zwarte inkt. Na een paar keer afdrukken komt de afbeelding te voorschijn (zie afbeelding 3).
Wanneer de zwarte inkt bijna op is , herhaal ik dit proces herhaal met kleur.
Daarna volgt het afdrukken weer.
eerste afdruk zwart
Omdat de eerste afdrukken met zwart waren zal dit in de randen van de verschillende stukjes papier bijna altijd zichtbaar blijven (zie foto) , wat een mooi effect geeft.